MESEGUER RAFALES Domingo

 MESEGUER RAFALES Domingo


Mario Rius
Naix a Nonasp, al Molí de farina de l’Horta de Matarranya, lo 31 de gener de 1899. Lo seus pares son Ramón Meseguer Ibáñez, natural de Mont-roig (Terol), de ofici moliner, i Fidela Ráfales Llop, natural de Nonasp. Es lo sèptim fill del matrimoni. Lo 12 de febrer del mateix any, es batejat a la església parroquial de Nonasp, per mossèn José María Roca Tigel.
L’any 1913, al complir los catorze anys i acabar la escola, lo mestre parla en lo Jefe de la Estació de Nonasp, sent admès com aprenent ferroviari i durant tres anys estarà treballant sense cobrar ni un cèntim.
L’any 1916, ingressa com alumne de la Companyia dels ferrocarrils M.Z.A. i després de set mesos aprova l’examen, destinant-lo a la Estació de Vilabella (Tarragona), en lo títol de “porter telegrafista”, però en funcions reals de Factor de Circulació. De Vilabella lo envien a Granollers com “porter telegrafista suplent”, autoritzat per circulació.
Com los seus pares ja son grans, demana que lo traslladin a Fabara, per poder estar prop d’ells. Després de morir la seva mare a Nonasp, lo 16 de setembre de 1918, demana que lo traslladin a la Estació de Faió, a on treballa un germà seu i allí s’emporta al seu pare, al que cuidaran los dos germans, hasta que després mor, demana lo traslladen a la Estació de Velilla de Ebro.
Després d’un temps va a la Estació de La Zaida, a on ascendís a Factor i Jefe suplent. Estan a la Zaida, lo 18 d’octubre de 1923, mossèn Lusiano Royo, lo casa a la església parroquial de Nonasp, en Mª del Carmen Albiac Navarro, una noia de Nonasp, en la que feia set anys que festejava. Lo matrimoni te dos fills: Luis i Ramon.
Mes tard lo envien a la Estació de Quinto de Ebro, i es durant la estància a este poble, l’any 1931, que publica una petita obra titulada “Libro consultor de circulares, órdenes, avisos, baremos de precios y apuntes varios”.
La següent Estació a on lo destinen es la de Pradell, a on ja es Jefe en propietat. Després a Riba-roja, Faió i Casp. A esta darrera població, l’any 1944, havent acabat la seua jornada de Jefe de Estació, se va enterar que un Enginyer de Camins que treballava a la reforma dels pons del ferrocarril al riu Matarranya, havia caigut del furgó de cua de un tren a prop de Nonasp. Saltant-se les Ordenances, va aturar alguns trens baix la seva responsabilitat, per anar ràpidament a buscar a l’Enginyer, que ja pensaven que podia estar mort. Però gracies a la discissió que va prendre, va poder salvar-li la vida.
Després de Casp, lo van traslladar a la Estació de Barcelona-Poble Nou i finalment a la Estació de França a Barcelona, com a Jefe principal, a on ocupa lo càrrec durant 14 anys, hasta que se jubila a la edat de 65 anys.
L’any 1961, estan de Jefe principal de la Estació de França, escriu lo llibre “Libro de chistes ferroviarios”, a on se recull 100 xistes seus, fent-se una tirada de 5.000 exemplars i destinant-se los beneficis als malalts de la “Hermandad Ferroviaria”
També vull destacar









que l’Ajuntament de Nonasp, lo 12 de juliol de 1952, reunit en Sessió Ordinària, baix la presidència de Pedro Vilella, diu:
“Abierto el acto por la Presidencia, el Sr. Alcalde dio cuenta de que el hijo de este pueblo D. Domingo Meseguer Ráfales, actualmente Jefe de la Estación del ferrocarril de Francia de Barcelona, está siendo objeto de distinciones sin cuento por autoridades y particulares debido a las excelentes dotes y cualidades que en él concurren, como son la honradez acrisolada, competencia, laboriosidad y trato afable y cariñoso con todos y entiende el Sr. Alcalde proponente, que este Ayuntamiento se encuentra obligado también a tributarle un homenaje, testimoniándole la satisfacción que siente al contar entre sus hijos con persona que tanto honra y enorgullece al pueblo que le vio nacer y que debido exclusivamente a ello, ha subido de la nada a puesto tan elevado. Los asistentes por unanimidad se solidarizan con el Sr. Alcalde y acuerdan felicitarle muy efusivamente, así como incluirle entre los hijos distinguidos de esta Villa ya que se ha hecho bien acreedor a ello, comunicándolo así al interesado por la Alcaldía”.

Domingo Meseguer Ráfales, mor a Pamplona, lo dia 9 de maig de 1980, als 81 anys de edat i l’un demà es enterrat a Nonasp.
Bibliografia:
- Revista “VIA LIBRE” Enero 1974 “D. Domingo Meseguer Ráfales, o una ejemplar vida ferroviaria”
- Arxiu Municipal Nonasp






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada